Sample Data-Articles

Οι συνέπειες του bullying συσσωρεύονται στο χρόνο.

2014.02.19 via sto sxoleio
Τα παιδιά που υφίστανται συνεχή εκφοβισμό στο σχολείο, εμφανίζουν την πιο επιβαρυμένη υγεία τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ψυχοσωματικές συνέπειες συσσωρεύονται διαχρονικά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι το συνεχώς επιδεινούμενο πρόβλημα του εκφοβισμού- «μπούλινγκ» μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχική- νοητική και τη σωματική υγεία του παιδιού σε βάθος χρόνου και όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, ιδίως αν το παιδί πέφτει συστηματικά θύμα λεκτικής και σωματικής βίας εκ μέρους άλλων παιδιών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την κοινωνική ψυχολόγο Λόρα Μπόγκαρτ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής "Pediatrics", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν σχεδόν 4.300 μαθητές δημοτικού και γυμνασίου και διαπίστωσαν ότι περίπου το 30% έπεφταν θύμα εκφοβισμού στο σχολείο (σπρωξιές, ξύλο, βρισιές κ.α.).

Η έρευνα (που δεν συμπεριέλαβε τον online εκφοβισμό στο διαδίκτυο) αξιολόγησε τη σωματική και ψυχική υγεία όλων των παιδιών και βρήκε ότι όσα ποτέ δεν είχαν υπάρξει θύματα εκφοβισμού, ήσαν τα πιο υγιή από ψυχολογική άποψη.

Όμως ακόμα και τα παιδιά που κάποτε πριν από πολλά χρόνια, είχαν γνωρίσει «στο πετσί τους» τον εκφοβισμό, αλλά όχι πρόσφατα, συνέχιζαν να εμφανίζουν ψυχικά τραύματα, αν και όχι στον ίδιο βαθμό με όσα παιδιά συνέχιζαν χωρίς διακοπή να βιώνουν τέτοια βία.

Τα παιδιά που ήσαν θύματα συνεχούς εκφοβισμού σε όλες τις τάξεις του σχολείου, ήσαν αυτά με τη μεγαλύτερη επιδείνωση της ψυχικής- νοητικής υγείας τους σε βάθος χρόνου, καθώς δεν ένιωθαν καλά με τον εαυτό τους, είχαν χαμηλή αυτοεκτίμηση και τάση για κατάθλιψη.

«Οι συνέπειες του εκφοβισμού μπορούν να δράσουν σαν χιονοστιβάδα με το πέρασμα του χρόνου», δήλωσε η Λόρα Μπόγκαρτ. Τα παιδιά που βιώνουν τον εκφοβισμό σε πάνω από μια τάξεις στο σχολείο, έχουν και τα πιο σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.

«Η έρευνα δικαιολογεί την άμεση και έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού», δήλωσε η Αμερικανίδα ψυχολόγος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πρώτο βήμα για τους γονείς είναι μέσω του διαλόγου να καταφέρουν να πείσουν το παιδί τους να μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημά του.

Οι γονείς επίσης πρέπει να έχουν το νου τους για τυχόν σωματικά σημάδια, όπως γρατζουνιές ή μώλωπες στο σώμα του παιδιού τους (ιδίως στα μικρότερης ηλικίας), καθώς και για ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά του, όπως να μη θέλει να πάει σχολείο, να δείχνει αγχωμένο, φοβισμένο ή λυπημένο.

Κατ’ εξοχήν ομάδα κινδύνου να πέσουν θύματα εκφοβισμού, είναι παιδιά παχύσαρκα, με κάποια κινητική ή άλλη αναπηρία, καθώς και τα ομοφυλόφιλα. Επίσης, τα συνεσταλμένα και εσωστρεφή παιδιά είναι πιο ευάλωτα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Π. Δρακόπουλος

Υποκατηγορίες

 

       

                                             ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

 

12ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
Αμπλιανίτη 20-22 , Λαμία 35132
Πληροφορίες : Κάιλας Κωνσταντίνος
τηλ.& Fax 22310 26317 ΛΑΜΙΑ, 24-3-2020
κιν. Τηλ. 6978504892
e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Url: http://www.12dimlam.gr

 

Αγαπητοί μαθητές , γονείς και κηδεμόνες του σχολείου μας.
Καταρχήν Χρόνια Πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν αύριο.
Σε συνέχεια της προηγούμενης ενημέρωσης μας θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής.
Η απόκτηση λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο παρουσιάζει δυσλειτουργία πιθανά λόγο υπερφόρτωσης. Δεν ξέρουμε αν θα είναι προσωρινό ή μόνιμο το πρόβλημα.
Μετά από συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς της μονάδας και στην προσπάθεια εύρεσης εναλλακτικών μορφών επικοινωνίας, καταλήξαμε ο κάθε εκπαιδευτικός να καθορίσει τον τρόπο ενημέρωσης μαθητών/γονέων, με το οποίο θα επικοινωνεί με τους μαθητές (π.χ. mail κα.).
Σε κάθε περίπτωση γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσουμε με ό,τι μπορούμε αυτή την στιγμή να χρησιμοποιήσουμε.
Για κάθε πληροφορία είμαστε στην διάθεση σας.
Ακούμε μόνο τις οδηγίες των ειδικών , μένουμε σπίτι και δίνουμε χρόνο στην επιστήμη να βρει λύση στο πρόβλημα.

                                                           

                                                    Ο Διευθυντής

                                              ΚΑΙΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ